Με έξι ημέρες γεμάτες animation, πρωτότυπα εκπαιδευτικά εργαστήρια και πλούσιες δράσεις, γιόρτασε τα 15 χρόνια από την ίδρυσή του το Διεθνές Φεστιβάλ Animation Animasyros και Agora (20-25/9). Το ΕΚΟΜΕ υπερήφανα υποστηρίζει το Φεστιβάλ, καθώς η στρατηγική του συνεργασία με το Animasyros αποφέρει καρπούς προς όφελος του εγχώριου animation και την ενίσχυση του κλάδου των Ελλήνων δημιουργών και επαγγελματιών. Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ δια της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου υπήρξε ύψιστη τιμητική στιγμή στη φετινή διοργάνωση.
Ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ Πάνος Κουάνης, χαιρετίζοντας την έναρξη του 15ου Animasyros δήλωσε ότι: «Η παγκόσμια οπτικοακουστική αγορά αναγνωρίζει πλέον το οικοσύστημα που έχει αναπτυχθεί χάρη στη συμβολή του ΕΚΟΜΕ, το οποίο συνενώνει τη δημιουργία, την παραγωγή, την εκτέλεση και διανομή, τα φεστιβάλ, τους θεσμούς και κυρίως την εκπαιδευτική κοινότητα και τους επαγγελματίες, σε μία ενιαία οντότητα, επιλέγοντας στοχευμένα τη χώρα μας ως προορισμό για την παραγωγή έργων», υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του ΕΚΟΜΕ στην έμπρακτη υποστήριξη των Ελλήνων animators, την εξωστρέφεια της ελληνικής παραγωγής και την ενίσχυση του κλάδου.
Ειδικότερα, σε μια χρονική περίοδο, που το animation στη χώρα μας προσελκύει το ενδιαφέρον των επαγγελματιών απ’ όλο τον κόσμο, η στοχευμένη συνεργασία του ΕΚΟΜΕ με το Animasyros θέτει στο επίκεντρό της όχι μόνο τις επαγγελματικές δράσεις του Φεστιβάλ και την εξωστρέφεια του κλάδου διεθνώς – χάρη στα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΚΟΜΕ, το δημιουργικό περιεχόμενο και το ταλέντο των Ελλήνων animators – αλλά εστιάζει έμπρακτα και στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεστιβάλ και την παραγωγή και καταγραφή των έργων για το Εθνικό Αποθετήριο Οπτικοακουστικών Αρχείων του ΕΚΟΜΕ.
Η 8η έκδοση της Agora
Ένα από τα πιο ζωντανά κομμάτια του Φεστιβάλ και σημείο συνάντησης της παγκόσμιας κοινότητας των επαγγελματιών του κλάδου, η Agora στην 8η έκδοσή της διοργάνωσε παρουσιάσεις, πάνελς, εργαστήρια, masterclasses και συναντήσεις δικτύωσης για animators απ’ όλο τον κόσμο.
Φέτος, στη Σύρο παρευρέθηκαν και συμμετείχαν στην Agora του Φεστιβάλ οι εκπαιδεύτριες του εκπαιδευτικού σεμιναρίου “Animation Storytelling Workshop: Pitching Your Animation Project in the Global Market”, που υλοποίησαν λίγες μέρες αργότερα στην Αθήνα το ΕΚΟΜΕ, η Πρεσβεία των Η.Π.Α στην Αθήνα και το American Film Showcase (26-29/9/22).
Σε αυτό το πλαίσιο, το Σάββατο 24/9 διοργανώθηκε συζήτηση για το Πρόγραμμα Προώθησης & Συνεργειών των ΕΚΟΜΕ, Πρεσβεία Η.Π.Α στην Αθήνα και American Film Showcase, με τη συμμετοχή των Rachel Gandin Mark (USC School of Cinematic Arts/AFS) και Βασιλικής Διαγουμά (EKOME), ενώ ακολούθησε masterclass για την τέχνη του animation pitching από τις Alison Mann (Bric Foundation & Fourth Wall Management) και Asalle Tanha (Cartoon Network).
Ενισχύοντας τη δυναμική παρουσία της Πολιτείας στο έργο υποστήριξης της εγχώριας οπτικοακουστικής παραγωγής, η συζήτηση με θέμα «Καινοτόμα εργαλεία για τη στήριξη της ο/α παραγωγής», με ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών κ. Λεωνίδα Χριστόπουλο, εστίασε σε όλους τους τρόπους με τους οποίους σήμερα μπορεί να χρηματοδοτηθεί ένα έργο και κυρίως το animation.
Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του Φεστιβάλ
Το ΕΚΟΜΕ είχε ενεργό παρουσία και στα εκπαιδευτικά εργαστήρια, βασικό πυλώνα δράσης του φορέα, καθώς η συνεργασία του με το Animasyros στον τομέα MIL υλοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Φέτος, η θεματική των εργαστηρίων εμπνεύστηκε από την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και οι συμμετέχοντες δημιούργησαν τις δικές τους ταινίες animation με την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τα μεγάλα βραβεία της διοργάνωσης
Το βραβείο του Ελληνικού Διαγωνιστικού τμήματος απέσπασε η ταινία «Καναρίνι» (Canary) των Χρυσούλα Κοροβέση και Μάριου Γαμπιεράκη, ενώ η Ειδική Μνεία απονεμήθηκε στο «Ταξιδιάρικα ζουζούνια» (Travel bugs) του Φωκίωνα Ξένου. Το μέγα βραβείο της κατηγορίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος που αποτελεί και τη ναυαρχίδα του φεστιβάλ δόθηκε στο «Σκυλο-Διαμέρισμα» (Dog-Apartment) του Priit Tender από την Εσθονία, ενώ Ειδική Μνεία έλαβε η ταινία «Σπιτική μπριζόλα» (Steakhouse) της Špela Čadež από τη Σλοβενία. Οι νικητές του τριήμερου Pitching Forum που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Agora Animasyros ήταν οι Vincent Tsui και Mavra Peponi με την ταινία «Seasons of the Day», οι οποίοι θα φιλοξενηθούν για έναν μήνα σε στούντιο της NEF Animation για να δημιουργήσουν την ταινία τους.
Το Φεστιβάλ σε αριθμούς
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ προβλήθηκαν 200 ταινίες από 43 χώρες, ενώ το πλούσιο πρόγραμμά του περιλάμβανε 8 διαγωνιστικά τμήματα και 3 θεματικά αφιερώματα, 5 εκπαιδευτικά εργαστήρια, περισσότερες από 20 παρουσιάσεις στην Αγορά, 350 φιλοξενούμενους καλλιτέχνες στη Σύρο και πάνω από 60.000 θεατές στις διαδικτυακές προβολές και τις εργασίες της Αγοράς.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας τον Σεπτέμβριο 2023, για να γιορτάσουμε τα 16 χρόνια του Animasyros!
Όλες οι πληροφορίες για το φετινό Animasyros διαθέσιμες εδώ.
Πληροφορίες για το animation workshop εδώ.