Το ΕΚΚΟΜΕΔ-Creative Greece γιορτάζει την 13η Παγκόσμια Εβδομάδα της UNESCO για την Παιδεία στα Μέσα και την Πληροφορία!  - ΕΚΚΟΜΕΔ

ΕΚΚΟΜΕΔ

Το ΕΚΚΟΜΕΔ-Creative Greece γιορτάζει την 13η Παγκόσμια Εβδομάδα της UNESCO για την Παιδεία στα Μέσα και την Πληροφορία! 

Το ΕΚΚΟΜΕΔ-Creative Greece γιορτάζει την 13η Παγκόσμια Εβδομάδα της UNESCO για την Παιδεία στα Μέσα και την Πληροφορία! 

  • από

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών και Δημιουργίας (ΕΚΚΟΜΕΔ.) – Creative Greece συμμετέχει στους εορτασμούς της 13ης Παγκόσμιας Εβδομάδας της UNESCO για την Παιδεία στα Μέσα και την Πληροφορία από τις 24 έως τις 31 Οκτωβρίου, με θέμα “The new digital frontiers of information: Media and Information Literacy for public-interest information”. O ετήσιος αυτός θεσμός της UNESCO, που λειτουργεί από το 2012, ψηφίστηκε το 2019 από 193 χώρες ως μια σημαντική ευκαιρία για τους εμπλεκόμενους φορείς σε όλον τον κόσμο να οργανώσουν δράσεις ευαισθητοποίησης, να αναδείξουν και να εορτάσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί προς την κατεύθυνση της «Παιδείας στα Μέσα και την Πληροφορία για Όλους». Στο πλαίσιο της Εβδομάδας, πραγματοποιείται το κεντρικό συνέδριο στην Ιορδανία, 30-31 Οκτωβρίου 2024 που εστιάζει στο μετασχηματιστικό αντίκτυπο των αναδυόμενων τεχνολογιών, όπως η Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη και η νέα γενιά δημιουργών ψηφιακού περιεχομένου, η παραγωγή και διάδοση πληροφοριών δημόσιου συμφέροντος, επισημαίνοντας ευκαιρίες και κινδύνους. Το συνέδριο υπογραμμίζει επίσης, την ανάγκη ενδυνάμωσης των χρηστών με αυξημένες δεξιότητες κριτικής αξιολόγησης και διαχείρισης περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Εγγραφείτε για τη διαδικτυακή παρακολούθηση του συνεδρίου εδώ.

Το ΕΚΚΟΜΕΔ – Creative Greece, ως ενεργό μέλος της Συμμαχίας για την Παιδεία στα Μέσα και την Πληροφορία της UNESCO από το 2018 και συντονιστής του Ευρω-Μεσογειακού της Παραρτήματος, συμμετέχει με υπερηφάνεια, όπως κάθε χρόνο, στην Παγκόσμια Εβδομάδα της UNESCO, διοργανώνοντας και προωθώντας σχετικές πρωτοβουλίες και δράσεις για την Παιδεία στα Μέσα και την Πληροφορία. 

Νέα Εθνική Στρατηγική για την Παιδεία στα Μέσα και την Πολιτιστική Δημιουργία στην Εκπαίδευση – Blueprint on Media and Creative Literacy in Education 

Το EKKOMEΔ-Creative Greece  σχεδιάζει και επεξεργάζεται την Εθνική Στρατηγική για την Παιδεία στα Μέσα και την Πολιτιστική Δημιουργία στην Εκπαίδευση, η οποία θα κατατεθεί προς έγκριση και υιοθέτηση από τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία, το Υπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων.  

Μέσα από μια δέσμη μέτρων για την οπτικοακουστική, ψηφιακή παιδεία και πολιτιστική δημιουργία στην τάξη, η Εθνική Στρατηγική θα ενισχύσει την καλλιέργεια κριτικών δεξιοτήτων ανάλυσης, χρήσης και ηθικής διαχείρισης της εικόνας και του περιεχομένου στα ψηφιακά μέσα. Επιπλέον, μέσα από δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης και δια βίου μάθησης, η Εθνική Στρατηγική θα υποστηρίξει και ενδυναμώσει την τεχνογνωσία και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού στις Δημιουργικές και Πολιτιστικές Βιομηχανίες. 

Το ΕΚΚΟΜΕΔ υπογράφει τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την Παιδεία στα Μέσα του EDMO

Το ΕΚΚΟΜΕΔ – Creative Greece είναι ανάμεσα στους 70 φορείς που υπογράφουν διεθνώς και υιοθετούν τις νέες Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την Αξιολόγηση των Δράσεων Παιδείας στα Μέσα που δημοσίευσε στις 21 Οκτωβρίου 2024, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Παρατηρητήριο για τα Μέσα – European Digital Media Observatory (EDMO).  

Σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΚΚΟΜΕΔ, Λεωνίδα Χριστόπουλο, “το ΕΚΚΟΜΕΔ χαιρετίζει την πρωτοβουλία, όχι μόνο ως σημείο αναφοράς για ένα παγκόσμιο πλαίσιο ανάπτυξης και αξιολόγησης δράσεων για την οπτικοακουστική και ψηφιακή παιδεία αλλά επιπλέον, διότι υπογραμμίζουν τη δυναμική της σύμπραξης φορέων από τους βασικούς παίκτες της ΕΕ στον ψηφιακό και δημιουργικό τομέα“.

Οι Οδηγίες βασίζονται σε 12 Δείκτες Αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των έργων και δράσεων Παιδείας στα Μέσα σε όλη την Ευρώπη, στα στάδια ανάπτυξης, παράδοσης και αναθεώρησης. Απευθύνονται σε όλες τις ομάδες ανάπτυξης δράσεων όπως διαμορφωτές πολιτικής, αγορά ΜΜΕ, εκπαιδευτικούς, Κοινωνία των Πολιτών και τις Δημιουργικές Βιομηχανίες.  Δείτε τις Οδηγίες και όλους τους φορείς εδώ

Το ΕΚΚΟΜΕΔ στο EU Media Literacy Expert Group 

Το ΕΚΚΟΜΕΔ – Creative Greece είναι ο επίσημος εθνικός εμπειρογνώμονας μέσω του Creative Hub GR στην Ευρωπαϊκή Ομάδα Εργασίας της DG Connect, EU Media Literacy Expert Group. Αποστολή της ομάδας είναι η υποστήριξη και συμβολή των Κρατών-Μελών της ΕΕ στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την Παιδεία στα Μέσα, μια δυναμική έννοια που διαρκώς εξελίσσεται ταυτόχρονα με την τεχνολογία και την κοινωνία. Τον φορέα εκπροσωπούν ως εθνικοί εμπειρογνώμονες, τα στελέχη του ΕΚΚΟΜΕΔ, Ειρήνη Ανδριοπούλου και Άννα Κασιμάτη. 

Ο 5ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Δημιουργίας Εκπαιδευτικού Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Παιχνιδιού πλησιάζει! 

Ο διαγωνισμός που κατακτά με γοργούς ρυθμούς την εκπαιδευτική κοινότητα της Ελλάδας, της Ομογένειας και της Κύπρου και μετατρέπει το μάθημα σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι, έρχεται για 5η συνεχόμενη χρονιά! Μαθητές και μαθήτριες από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν  ένα πρωτότυπο επιτραπέζιο ή ψηφιακό παιχνίδι, με βάση το αγαπημένο τους μάθημα ή σχολική δράση. Ο διαγωνισμός έχει ως στόχο να ενισχύσει τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι και να προωθήσει τη συνεργατική δημιουργικότητα στο σχολικό περιβάλλον. 

Ο 5ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Δημιουργίας Εκπαιδευτικού Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Παιχνιδιού διοργανώνεται από το ΕΚΟΜΜΕΔ-Creative Greece σε συνεργασία με  το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ, το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, την Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών και τελεί υπό την αιγίδα  της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.  

Δείτε τα βραβεία του 4ου Μαθητικού Διαγωνισμού “Το μάθημα…παιχνίδι” εδώ. Μείνετε συντονισμένοι στη «συχνότητα» του ΕΚΚΟΜΕΔ για την προκήρυξη του 5ου Διαγωνισμού και ετοιμάστε τις ομάδες σας! 

Εργαστήρια Οπτικοακουστικής και Κινηματογραφικής Παιδείας ΕΚΚΟΜΕΔ, 12o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Το ΕΚΚΟΜΕΔ – Creative Greece συμμετείχε και φέτος δυναμικά με τρία ιδιαίτερα εργαστήρια οπτικοακουστικής και κινηματογραφικής παιδείας στο 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Τα δύο επιτυχημένα βιωματικά εργαστήρια μιντιακού και ψηφιακού γραμματισμού για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου «Είσαι (στα) μέσα;», το εργαστήριο από την Ψηφιακή Πλατφόρμα Κινηματογραφικών Ταινιών για τα Σχολεία-CINEDU για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη βέλτιστη αξιοποίηση της πλατφόρμας κατά τη διάρκεια των σχολικών μαθημάτων και ένα νέο, πρωτότυπο εργαστήριο μεθοδολογικής προσέγγισης μιας κινηματογραφικής ταινίας στην τάξη βάσει των τριών πεδίων δράσης 3Cs – Creative, Critical, Cultural από τον Δημιουργικό κόμβο, Creative Hub GR.  

Νέος τριετής κύκλος λειτουργίας για το Εθνικό Δίκτυο «Παιδεία στα Μέσα» 2024-2027 

Το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο σχολείων «Παιδεία στα Μέσα: τηλεόραση, διαδίκτυο, κινηματογράφος» μπαίνει στο νέο τριετή κύκλο λειτουργίας του 2024-2027 με μια  εναρκτήρια διαδικτυακή εκδήλωση στις 31/10.  70 περίπου σχολεία και 200 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γενικής και ειδικής αγωγής, της Ελλάδας και της Ομογένειας, θα συμμετάσχουν και φέτος στις επιμορφωτικές δράσεις του Δικτύου που στόχο έχει την καλλιέργεια του οπτικοακουστικού και ψηφιακού αλφαβητισμού των μαθητών και την προώθηση της Παιδείας στα Μέσα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Την προηγούμενη τριετία  συμμετείχαν πάνω από 400 εκπαιδευτικοί και 200 σχολικές μονάδες, υλοποιώντας δραστηριότητες και δημιουργώντας πρωτότυπο και ποικίλο ψηφιακό, μιντιακό και κινηματογραφικό υλικό. Το Δίκτυο συντονίζεται από το ΕΚΚΟΜΕΔ, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων της Διεύθυνσης Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. 

Q Yourself: Πρόγραμμα για τους νέους και την πληροφορία στα Μέσα

Το ΕΚΚΟΜΕΔ συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας στη διεθνή συνάντηση και τα εκπαιδευτικά σεμινάρια του ERASMUS+ έργου «Q Yourself», που συνδιοργάνωσε το Πανεπιστήμιο των Βάσκων Universidad Del Pais Vasco, ως επικεφαλής του έργου, στις 9-10 Οκτωβρίου 2024 στο Μπιλμπάο, Ισπανία. Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός ανοικτού για όλους Εγχειριδίου για την Παιδεία στα Μέσα στη δια βίου μάθηση με έμφαση στην κριτική αξιολόγηση και την αποκωδικοποίηση της πληροφορίας και της εικόνας. Στο consortium του έργου συμμετέχουν επίσης, οι Iberika Education Group Ggmbh (Iberika), Γερμανία, CESIE, Ιταλία, X Liceum, Πολωνία, MALDITA.ES, Ισπανία and Stimmuli for Social Change, Ελλάδα, με στόχο την καλλιέργεια κριτικών γνωστικών δεξιοτήτων μέσω της δημιουργίας πολλαπλών εγχειριδίων για διαφορετικές ομάδες χρηστών.

Νέος κύκλος επιμορφώσεων εκπαιδευτικών σε συνεργασία με το 2ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ 

Μετά την επιτυχημένη συνεργασία της προηγούμενης χρονιάς όπου 280 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε 8 βιωματικά εργαστήρια συμπεριληπτικής κινηματογραφικής παιδείας, το ΕΚΚΟΜΕΔ ανταποκρίνεται και φέτος στο κάλεσμα του 2ου  Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Αττικής για την υλοποίηση νέου κύκλου επιμορφωτικών δράσεων. Στις 30/10 και 1/11 θα πραγματοποιηθούν τα εναρκτήρια βιωματικά  εργαστήρια βασισμένα  στο πρόγραμμα «Kι όμως… κινούμαστε» και θα έχουν θέμα την αξιοποίηση των κινούμενων σχεδίων  στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το πρόγραμμα, προϊόν της συνεργασίας του ΕΚΚΟΜΕΔ  με τον γαλλικό οργανισμό Films pour enfants, περιλαμβάνει δώδεκα πολυβραβευμένες ταινίες animation μικρού μήκους  για παιδιά 4 έως 15 ετών, συνοδευόμενες από πλούσιο συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό. Στο πρόγραμμα έχουν, ως τώρα,  πραγματοποιήσει  εγγραφή 1.360 εκπαιδευτικοί και γονείς από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό για να το υλοποιήσουν  με περισσότερα από 53.000 παιδιά. 

Κοινοποιήστε την Ανάρτηση