MIL Literacy New Trends and Challenges - Νέα ψηφιακή έκδοση του ΕΚΟΜΕ! - EKOME

EKOME

MIL Literacy New Trends and Challenges – Νέα ψηφιακή έκδοση του ΕΚΟΜΕ!

MIL Literacy New Trends and Challenges – Νέα ψηφιακή έκδοση του ΕΚΟΜΕ!

  • από

Το ΕΚΟΜΕ δίνει προτεραιότητα στην προώθηση ενός διαλόγου για την Παιδεία στα Μέσα η οποία υπερβαίνει τα πολιτιστικά και εθνικά σύνορα. Στον σημερινό συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, η Παιδεία στα Μέσα και την Πληροφορία είναι απαραίτητη για την προώθηση του ψηφιακού γραμματισμού, της υπεύθυνης πολιτειότητας, της κοινωνικής συνοχής, της διαπολιτισμικής κατανόησης και του δημοκρατικού διαλόγου. 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την UNESCO MIL Alliance, το ΕΚΟΜΕ έχει αναλάβει το συντονισμό του Ευρω-Μεσογειακού Παραρτήματος. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην προώθηση των στόχων της διακρατικής Συμμαχίας και στην ενίσχυση της Παιδείας στα Μέσα και τη Πληροφορία στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Νότιας Ευρώπης. Το ΕΚΟΜΕ απηύθυνε πρόσκληση σε όλα τα μέλη της ομάδας καθώς και σε ενεργούς και έμπειρους επαγγελματίες και φορείς των μέσων ενημέρωσης, της ψηφιακής τεχνολογίας και της εκπαίδευσης, να συνεισφέρουν άρθρα σχετικά με θέματα, δράσεις, πολιτικές και προβληματισμούς για την Παιδεία στα Μέσα στη σύγχρονη εποχή. 

Η συμβολή διακεκριμένων ακαδημαϊκών, ερευνητών και εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα, τη Γουατεμάλα, τη Βραζιλία και τη Λιθουανία οδήγησε στη σύνταξη ενός τόμου με τίτλο “Adapting to the Changing Tides: Media & Information Literacy New Trends and Challenges”, υπό την επιστημονική επιμέλεια του Κώστα Καρπούζη, Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Ο τόμος κυκλοφορεί ψηφιακά από την εκδοτική σειρά iDea EKOME και διατίθεται δωρεάν. 

Τα άρθρα διερευνούν τις πολύπλευρες πτυχές του σύγχρονου γραμματισμού στα μέσα ενημέρωσης και την πληροφόρηση, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης και της προσβασιμότητας της κινηματογραφικής παιδείας, της ψηφιακής πολιτειότητας που σχετίζεται με θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, του εκπαιδευτικού ρόλου της τηλεόρασης, των προκλήσεων που παρουσιάζονται στα ΜΜΕ μετά την πανδημία και των κινδύνων στον κυβερνοχώρο. Κοινή συνισταμένη είναι η αντιμετώπιση της Παιδείας στα Μέσα ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Στις μέρες μας, η ικανότητα πρόσβασης, ανάλυσης, αξιολόγησης και δημιουργίας οπτικοακουστικού περιεχομένου είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους ανθρώπους. Η εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης και πρόσληψης των Μέσων είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η αναγνώριση της Παιδείας στα Μέσα ως ανθρώπινο δικαίωμα υποχρεώνει τις κυβερνήσεις, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και την κοινωνία να διασφαλίσουν ότι όλοι μπορούν να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες, διαμορφώνοντας μια ενημερωμένη και υπεύθυνη κοινωνία. 

Ευελπιστούμε ότι ο τόμος αυτός θα λειτουργήσει ως ερέθισμα για την προώθηση της κριτικής σκέψης και για έναν εποικοδομητικό διάλογο που θα ενισχύσει οργανισμούς και άτομα να πλοηγηθούν στο δυναμικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο μιντιακό τοπίο.

Διαβάστε / κατεβάστε το e-book “Adapting to the Changing Tides: Media & Information Literacy New Trends and Challenges” εδώ.

Κοινοποιήστε την Ανάρτηση